Meksyk jedzenie od bardzo dawna wzbudza w społeczeństwie pozytywne emocje. Kraj ten słynie bowiem z wielu pysznych potraw, które trafią w gusta nawet szczególnie wymagających osób.
Zdaniem ekspertów kuchnia meksykańska uchodzi za jedną z najlepszych na całym świecie. Sporo osób decydujących się na lot do Ameryki Środkowej nie wie jednak, co zjeść w Meksyku, aby zadowolić swoje kubki smakowe. Oto najlepsze potrawy z tego państwa które sprawią, że pokochasz Meksyk jedzenie bez opamiętania.
Najpopularniejsze meksykańskie jedzenie – burrito i tacos
Wizytówką kuchni meksykańskiej jest burrito. Można je dostać praktycznie na każdym ulicznym stoisku, a ponadto jest podawane w różnych formach. Burrito to nic innego jak placek z pszennej tortilli, który jest wypełniony mięsnym farszem i dodatkami w formie warzyw. Do burrito przeważnie dodaje się fasolę oraz ryż. Osoby lubiące pikantne smaki, nierzadko sięgają także po sosy, które nadają burrito wyjątkowy smak. Szczególnie popularna jest salsa. Wizytówką meksykańskiej kuchni są także tacos. Są to bardzo małe tortille z mąki kukurydzianej, które przeważnie są wzbogacone o mięso, awokado, cebulę, rzodkiewkę, limonkę, a nawet ananasa. Tacos, podobnie jak burrito, podaje się z pikantnymi sosami, które determinują ich wyjątkowy smak.
Co warto zjeść w Meksyku?
Meksyk jedzenie to mocno zróżnicowana kategoria, co sprawia, że każda restauracja podaje różne potrawy. W swoim menu punkty gastronomiczne mogą posiadać zarówno pikantne zupy, jak i wytrawne krewetki czy dania z niestandardowymi rodzajami mięsa. Szczególnie często spotykaną przekąską jest jednak quesadilla. Jest to nic innego jak tortilla wypełniona pysznymi dodatkami. Do potrawy tej dodaje się chociażby szynkę czy ser, a całość jest estetycznie przypiekana. Quesadillę najczęściej je się z guacamole, jednak dobrze pasują do niej także drobno posiekane pomidory z dodatkiem kolendry. Będąc w Meksyku, warto skosztować też lokalne nachos. Są to przekąski przypominające wyglądem chipsy, jednak w praktyce są to niewielkie kawałki tortilli pokryte roztopionym serem. Nachos to fantastyczny przysmak, który dobrze spisze się chociażby w roli podwieczorku.
Mniej popularne meksykańskie dania – które musisz spróbować?
Jeżeli w orbicie Twoich zainteresowań znajduje się mniej popularne Meksyk jedzenie, to warto postawić na tostadas. Potrawa ta, co nie może zaskakiwać, również bazuje na tortilli, jednak w jej przypadku wykorzystywana jest tortilla kukurydziana, którą smaży się na głębokim oleju. Czasami wykonuje się ją również w piecu, a co więcej można ją grillować. Bardzo smaczną meksykańską potrawą jest również huevos rancheros. Przeważnie podaje się ją na śniadanie, a całe danie bazuje na innowacyjnym przyrządzeniu jajek. Jest to meksykańska wersja dobrze znanej shakshuki, która trafi do gustu nawet szczególnie wybrednym osobom. Godną uwagi potrawą serwowaną w meksykańskich restauracjach jest również ceviche. Danie to polega na podaniu ryby marynowanej w pysznym soku z limonki, który nadaje jej niesamowitego smaku. Czasami ceviche robi się również z krewetek bądź langustynek. Jeżeli z kolei szukasz meksykańskiego deseru, to dobrą opcją powinien być dla Ciebie marquesitas. Jest to meksykański odpowiednik polskich rurek z bitą śmietaną, który zaspokoi Twoje zapotrzebowanie na cukier.
Czym cechuje się meksykańska kuchnia?
Kuchnia meksykańska słynie z częstego wykorzystywania tortilli oraz ostrych sosów. W wielu daniach tematem przewodnim jest kurczak oraz chili, a cała potrawa zostaje wzbogacona owocami morza bądź warzywami. Meksykanie są także dużymi fanami sałatek z papryczkami oraz ciekawego przyrządzania wieprzowiny. W meksykańskich restauracjach na każdym kroku można napotkać na posiłki z sosem pomidorowym, które nierzadko są inspirowane kuchnią hiszpańską. Tradycyjna meksykańska kuchnia jest dość pikantna, dlatego też meksykańskie przekąski najlepiej przypadną do gustu osobom lubiącym wyraziste smaki i ciekawe połączenia.
Meksyk jedzenie – czy warto je spróbować?
Kuchnia meksykańska jest bezsprzecznie jedną z najpopularniejszych na całym globie. Wyjątkowe połączenia tortilli z mięsem i warzywami przypadły do gustu milionom osób na całym świecie, dlatego też są powszechnie rekomendowane. Tradycyjne potrawy z Meksyku rozpływają się w ustach i są fundamentem w wielu punktach gastronomicznych na całym świecie. Przed przyjazdem do Meksyku warto więc dokładnie rozplanować swój kulinarny harmonogram, aby spróbować wszystkich najbardziej popularnych dań w tym państwie.